Maribor, 02.07.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 24.05.2006, Srečna mladina

Prva zasedba Srečna mladina se pojavi leta 1993 v Ljubljani. Leta 1997 Srečna mladina končno nastopi tudi na ‘prestižnem’ Novem rocku, prejme obilo pozitivnih kritik (z izjemo Marjana Ogrinca), ter posname naslednjo ploščo đa Balkan Rasa. Ta, z zamudo kakopak, izide 27. februarja 1998. Izdelek pusti kritike bolj ali manj hladne, skupina pa začenja dobivati bolj underground občinstvo. Januarja 1998 Srečna mladina prvič nastopi v tujini, v avstrijskem Kirchberg-u, marca pa dobre nastope krona z nagrado Maršev Gojzar za “debitante” leta. Postane tudi zadnji bend, ki ja igral na Zgaga festivalu. Julija se še drugič odpravi v tujino, tokrat v Bugojno (BiH), in tam kot predstavnik Slovenije nastopi na festivalu “Skup rokera bivše Jugoslavije”. Oktobra izide kompilacija Drž’te jih! To niso Niet!!!, kamor ima skupina čast prispevati priredbo pesmi po kateri je dobila ime.
Med čakanjem na založbo skupina postaja manj aktivna, zato ostaja več prostora za druge projekte. Zava igra z bendoma Skor in Trije puhalci, posname tudi bobne za plošči Raj ansambla Prisluhnimo tišini in Nothing’s safe kolektiva Very Used Artists; Peter igra v spremljevalnem bendu Tinkare Kovač, nekaj časa tudi Anike Horvat, in v bendih Sausages in Good Stuff; Tim sem ter tja gostuje (Rambo Amadeus, Siti hlapci); Vlado se bolj posveča gibanju Street Explosion; Dado pa deluje s skupinama Skate Posers in Happy Generated People… Marca in aprila ’99 Vlado, Zava in Peter odigrajo slovensko turnejo z beograjskim raperjem Voodoo Popeye-om (kot nj. spremljevalni bend), ki požanje zelo dobre kritike. Vendar pa se še vedno z nobenim založnikom ne uspejo dogovoriti za naslednji izdelek. Zadnji koncert pred začasnim nenastopanjem Srečna mladina odigra 24. septembra 2000.
Aprila 2002 luč sveta zagleda videospot Pop – Muzik, maja 2002 se po skoraj dveh letih nenastopanja začne promocija nove plošče z/brez imena Srečna mladina.
Leto 2003 se začne zelo produktivno, skupina koncertira po različnih koncih Slovenije. Junija skupino zadene Bumerang za prodor leta, kmalu zatem pa sveta luč zagleda tretji – finalni spot iz zadnje plošče z imenom Roller-roller – v živo iz placa, kjer vadijo. Od avgusta naprej se začne v studiu 100 s producentom Julijem Zornikom pripravljati material za mini-ploščo posvečeno 10. obletnici benda, vmes pa odigrajo koncerta v BiH in SiČG, ki sta kot kaže temelj za naprej…
Junija 2004 izide nova plošča 10. letnik in videospot za skladbo Bob’Street. Plošča vsebuje 7 skladb, priredb iz 50-ih in 60-ih let, ter priredbe lastnih komadov iz prejšnje/naslednje plošče in 35 minutni dokumentarec o prvih desetih letih.
Ekipca se februarja 2005 odpravi v studio Jork v Dekane kjer s snemalcem Grantom Austinom posname glasbo, ki 16. aprila izide pod imenom Listen to Srečna mladina. Gre za sountrack istoimenskega skate filma Jake Babnika. Sledi promocija plošče po Sloveniji in bivši Jugi, oktobra pa spot za skladbo Humus Sapiens.

Organizacija ZANG in MARŠ!