Maribor, 28.02.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 02.12.2006, Otvoritev razstave fotografij

<b>Vid Brezočnik: Mož z razstave.</b>
Mlada generacija ustvarjalcev, kateri pripada tudi Vid Brezočnik, je odrasla v digitalno virtualnem svetu in ima za izražanje lastnih občutij ter lastnih vizij temu primerna vizualna sredstva. Sodobna fotografija, s sposobnostjo tehnoloških nadgradenj, tehnološko specialnim spektrom vizualnih efektov in možnostjo široke obravnave vsebin, je več kot primerna za to. Vid Brezočnik raznovrstnosti tehničnih in izraznih možnosti fotografije dobro izkoristi v avtorskem ciklu Mož iz galerije, razstavljenem v razstavišču MKC v Dravogradu.
Fotografije dosledno uresničujejo uporabo treh klasičnih dejavnikov- figure, likovnosti in oblike, slednjega v formi človeškega telesa, postavljenega v ambient galerije. Figuri, katerega kulisa so slikana dela aktualne razstave v galeriji, ustvarjalec s pomočjo kasnejše digitalne obdelave fotografije odvzame identifikacijo: tako glavo, obraz, nekatere okončine.. Ostaja čista forma, obris kateregakoli človeškega telesa, ki s svojo gestikulacijo določa svoj odnos do ambienta, v katerega je postavljeno, svoj odnos do slike, ki jo opazuje. Telesnost torej ni tista, ki motivira mladega avtorja, ampak njegov lastni odnos do umetnosti. Ukinitev materialnega v korist duhovnega. Svoje razmišljanje o umetnosti avtor razširi v razmišljanje o splošni nezavedni dinamiki, medsebojnem odnosu, čustvenih odzivih in nekakšni intuitivni igri brez nadzora, ki se v posvečenem prostoru galerije zgodi med umetnino in njenim opazovalcem.
Kot mladega ustvarjalca Vida vodi močna želja po nadgradnji znanja v tehnološkem smislu. V izkazanem opusu so jasna znanja primarnih likovnih zakonitosti, odlikuje jih izčiščenost fotografij, izrazita simetrija, uravnotežena kompozicija, predvsem pa je na njih avtor z minimalnimi sredstvi dosegel močan vizualni učinek.
mag. Simona Javornik