Maribor, 29.05.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 28.09.2005, otvoritev razstave fotografij

<b>OBRAZ KOSOVA</b>
Gregor Preac v mariborskem jazz klubu Satchmo v oktobru razstavlja trinajst obrazov in šestnajst miniatur s Kosova, ki jih je v objektiv ujel natanko pred letom dni. Kosovo, ki je tako blizu, pa vendar tako daleč.
<b>Gregor Preac</b> je popotnik, novinar, pisec knjig za otroke. Živi v Mariboru, ko ne potuje. Je pravkar sredi tridesetih. Prepotoval je velik del Evrope, Azije, skorajda v celoti nekdanjo Sovjetsko zvezo, vse od Kanade do Kolumbije, delček Afrike, skupaj okrog 70 držav. Najraje fotografira obraze. Njegovi potopisi in popotniške reportaže so antropološko obarvane. Njegove fotografske razstave, doslej okrog 20, se selijo od šole do šole, od knjižnice do knjižnice oziroma v razstavišča, kjer je velik pretok ljudi, kjer fotografija in obrazi in njihove zgodbe oživijo. V vseslovenskem prostoru so bile odmevnejše razstave: Obrazi New Yorka (po 11. septembru), Med Arabci (v času vojne v Iraku), Otroci Srednje Amerike in Smeh Kube. Kot je fotografija, so tudi njegove knjige osebna izpoved s potovanj, potovanj domišljije. “Vesoljne sanje” je 50 pesmi o vesolju, času, sanjah, prijateljstvu, ljubezni, iskanju znanja, brezčasnosti, brezmejnosti. “Abeceda Živžav” so nenavadne zgodbe za učenje abecede. Tri knjige ugank o živalih, “Žuganke”, so izšle junija letos, medtem ko se je potepal v indijski Himalaji.

<b>KOSOVO</b>
Po majhnem Kosovu z veliko zgodbami, veliko zgodovine, veliko krvi, veliko solza se je sprehodil oktobra lani, ga v treh tednih prečesal po dolgem in počez. Ne le med dvema milijonoma Albancev in v polmilijonski hitrorastoči Prištini, temveč tudi v srednjeveških srbskih samostanih Gračanica, Dečani in Pečka patriarhija. Pa v poslednjih srbskih vaseh ali v mestu Kosovska Mitrovica, ki ga reka Ibar strogo ločuje na albanski in srbski del in kjer je bil skorajda edini, ki je prečkal most, zastražen s francoskim oklepnikom in vojaki Združenih narodov. Na Kosovu, kjer še zmeraj nihče ne plačuje elektrike. Kjer so električni mrki, če ni malih enodružinskih generatorčkov, nekaj običajnega. Kjer srbsko ni priporočljivo govoriti. Kjer smo Slovenci dobro zapisani. Kjer te najprej vprašajo, če Stane Dolanc, ki je v nemirih leta 1981 kot notranji minister SFRJ na Kosovo poslal policijo in vojsko, še živi.