Maribor, 28.02.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 14.11.2006, Od Franclna Možgani

Glasbena skupina <b>Od Franclna Možgani</b> igra avtorsko glasbo, ki sodeč po ritmiki, melodiki, besedilih in pogumnih improvizacijskih vložkih spominja na veseli avtobus, ki vozi vsak teden v deželo, kjer je vse dovoljeno in zaželjeno. Spogledovanje z različnimi glasbenimi dediščinami (etno, jazz, afro-kuban, rock, country…) omogoča vsem članom, da dodobra izkoriščajo in izvabljajo iz svojih inštrumentov slišne akrobacije, ki se skupaj povežejo v Možganski napev vsesplošne klubske ekstaze poslušalcev, plesalcev in natakaric.
Ogled nastopa zasedbe se razlikuje od tipičnega odrskega nastopa povprečne zasedbe, saj se Francli na koncertu potrudijo, da poleg glasbe, izpeljejo še marsikaj (nagradno žrebanje, monolog posvetila kraju dogodka…), da publiko potegnejo in odpeljejo skupaj na noro potovanje… Vsi, ki se udeležijo Franclove avanture pridejo nazaj; še boljši, še lepši, še srečnejši!!!

<b>Izvor skupine Od Franclna Možgani:</b>

Poletje 2001 je bil čas, ko so se Možgani skotili v garaži, v obliki trio zasedbe Jureta Duh – Dzhukota, Uroša Kušljan in Mareta Grubarja (kitara, bas in boben), ki so pred tem že bili člani vplivnih dolenjskih mladih skupin (The Drunkards in Durhmarsh, zdaj tudi skupina Prasci).

V taki zasedbi so igrali v valovih leto dni, nakar je basist Uroš odpovedal pokoro skupini in se od svojih siamskih dvojčkov ločil brez operacije in odšel. Okrnjenem, a še vedno dinamičnem duu, se je kmalu priključil Dejan Slak, ki je v band prinesel veliko svežine in Možgani so pričeli z aktivnim delom in širitvijo ekipe. Na pomoč sta priskočila še Mato Duh – kitara in Anže Regina – klarinet, ki pa nista vzdržala premočnih odklonilnih tendenc od nekaterih glasbenih smeri, saj Od Franclna možgani stremimo k drugačnosti v glasbi polni humorja in drznih zvokov. Klarinetist je zadnjič odpihnil svoj solo na koncertu v Galahali na Metelkovi in od tedaj smo bili nekaj časa pravi JAZZ EXPLOSION TRIO, dokler ni v naše kotičke v jeseni 2003 priletel še multi-skupinsko snemajoče in gostujoče prisoten tolkalist Primož Malenšek (Moveknowledgement, Dan D, DMP, Tabu, Tadej in Playfulness…), ki je dodal triu še lajež in peket trdovratnega, vratolomnega, a nadvse dinamičnega možganskega zasuka.

Naslednja jesen 2004 je Franclnovim Možganom prinesla nove spremembe, saj je skupino doletela tako imenovana ”bobnarska rošada”; bobnar Jaka Berger (Toxic, Sportbilly krši embargo, BRGS TIME, N`toko) je nadomestil vse preveč zasedenega bobnarja Mareta Grubarja.

Najnovejši član je flavtist Tinčk, Martin Klančič iz Nove Gorice oz. Trsta, ki je naši glasbi dodal nekaj več harmoničnosti in melodike mediterana.
V času delovanja je skupina vseskozi veselo pripravljala tudi gradivo za izdajo zgoščenke, ki bo izšla koncem oktobra 2006, oziroma takoj v prvih dneh meseca novembra 2006. Zgoščenka »Pofrancljevanje« predstavlja delo Franclnov skozi leta in poslušalcu odkriva drugačen pogled na glasbo.

<b>Glasbeno ozadje članov:</b>

Člani zasedbe smo se kalili in se še utrjujemo v raznovrstnih glasbenih in ustvarjalnih skupinah, kot redni oz. gostujoči člani, studijski glasbeniki ali vodje delavnic.

<b>O glasbi in odzivih:</b>

OFM se ponaša z danes redko a nič manj čislano lastnostjo dobrih glasbenikov in to je pogum za improvizacijo, raznolika ritmika, skrb za mentalno in fizično zadovoljstvo publike, iskrenost… Za publiko se potrudimo tudi s humornimi vložki, ki potekajo med skladbami. Zvesta publika, ki nam stoji ob strani, nam večkrat navrže dejstvo, ki je tudi nam znano, in to je, da smo kot skupina močni predvsem v nastopih v živo, s svojo na trenutke kompleksno glasbo pa očaramo tudi tiste, ki jim tovrstna glasba ni blizu. V naših skladbah obravnavamo popolnoma vsakdanje in nevsakdanje prigode, ki jih odenemo v glasbeno obleko.