Maribor, 02.04.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 15.02.2005, Moveknowledgement

Korenine benda segajo nazaj v davne davne čase, ko sta se spoznala Uroš Weinberger (kitara) in Goran Balog (vokal, bas). Ta sta dolgo časa igrala z različnimi ekipami in bila redna udeleženca zdaj že legendarnih jam-sessionov na Raki, kjer sta se spoznala tudi s sedanjim basistom Tadejem Rozmanom, bobnarjem Davidom Cvelbarjem in tolkalcem Primožem Malenškom, ki so takrat sestavljali bend Direndai. Skozi leta se je Uroševa in Goranova glasba stalno spreminjala. Če so jima bili v bendih Lunatic Fringe in Buddha’s Gravity glavni zgled Red Hot Chilli Peppers, Fishbone in Living Colour, je s prihodom MC-ja Mihata Blažiča (N’toko) njihovo ustvarjanje začelo gravitirati bolj proti hip-hopu. Skupina pa je začela dobivati svoj pravi zvok, ko sta se triu pridružila že prej omenjena bobnar in basist, David in Tadej. V tej zasedbi je bend pod imenom Moveknowledgement odigral svoj prvi koncert na Raki in takoj za tem v Novem mestu. Kmalu za tem sta se pridružila še klaviaturist Andrej Resnik in pevka Sandra Tomovič in doprinesla dolgo iskani soul zvok, dodatno pa sta ekipo okrepčala še pihalca Mitja in Gregor Turk. V tej zasedbi so se lotili svoje prve koncertne sezone. Stalni obiskovalci so lahko na skoraj vsakem koncertu slišali nove komade, repertoar se je stalno spreminjal, veliko je bilo improvizacije… .

Ekipi se je na večjih koncertih pridružil ljubljanski DJ Dado, klaviaturista Andreja pa je zamenjal Gorazd Tompa. Začeli so se vrstiti prvi uspehi; Moveknowledgement so stopili iz anonimnosti z odmevnimi koncerti na Trnfestu, Klubskem maratonu, kot predskupina Asian Dub Foundation…, N’toko je postal državni prvak v freestyle-u, skupina je dobila nagrado Bumerang za najboljšega koncertnega izvajalca leta, sezono pa so zaključili kot eden glavnih festivalnih bendov poletja pred večtisočglavimi množicami na Rock Otočcu in Koupafestu.

(ZVPL): Moveknowledgement želi poslušalcem ponuditi čim širše glasbeno doživetje; stalno spreminjajoči se repertoar hip-hopa, drum’n'bassa, jungla, reggaeja in funka vključuje tudi jam sessione in freestyle improvizacije. Člani skupine se zavzemajo za svobodno izražanje v glasbenem smislu, obenem pa promovirajo umetnost kot neobremenjeno prepletanje različnih žanrov (glasba, grafiti, poezija …).

Reference Moveknowledgement so predvsem nastopi na festivalskih odrih. Nepogrešljivi so praktično na vseh omembe vrednih slovenskih festivalih, poleg tega pa veljajo za prvo slovensko skupino, ki je nastopila na srbskem festivalu Exit v Novem Sadu.

N’Tokovi samostojni izleti in menjava basista so v zadnjem obdobju v skupino vnesli nove izkušnje in energijo,˙kar se odraza v koncertnih interpretacijah starih hitov, kot tudi v novonastalih skladbah, ki bodo oplemenitile˙sicer predvidljiv koncertni repertoar.

Družina glasbenikov, ki je pod okriljem te dolge skovanke dobila streho nad hišo ustvarjanja, je nastala zelo organsko – na jam-sešnih, kjer je iz preprostih in neprisiljenih kitarskih linij in ritmov nastajala poslušljiva »groovy« glasba, mozaik sodobnih glasbenih žanrov, kateri je vsak član dodal svoj pridih.