Maribor, 02.07.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 18.11.2005, Matic Brezovšek – otvoritev slikarske razstave

Matic Brezovšek, rojen 22. julija 1980 v Mariboru, je po maturi na Prvi gimnaziji, v svojem rojstnem mestu, nadaljeval študij na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je absolvent na oddelku za likovno umetnost.
Leta 2001 je razstavljal v razstavišču Hladilnica v Pekarni Magdalenske mreže v Mariboru – takrat se je predstavil s svojimi skulpturami.
V tretjem letniku je pri predmetu slikarsko oblikovanje “naletel” na profesorja gospoda Ludvika Pandurja, ki ga je v četrtem letniku vodil skozi njegovo ustvarjalno pot. Tako so razstavljena dela mladega avtorja nastajala pod budnim očesom priznanega akademskega slikarja, ki ga je vzpodbujal v abstraktnem pogledu na svet. S tem se je razvijal njegov osebni stil in način izražanja.
Razstavljena dela, zvesta abstraktni umetnosti, ne predstavljajo predmetov, oblike, opazovane v realnosti, so spremenjene v neodvisne likovne odnose tako, da niso povezani z realnim izvirom. Ljudje, ki pričakujejo in iščejo asociacije ali podobe so mnogokrat razočarani.
Serijo “Prelivi” predstavljajo barvne kompozicije z določeno prevladujočo barvo, ki je, v času nastajanja dela, mladega avtorja napolnjevala z energijo in navdihom. Pri ustvarjanju se Matic otrese zunanje podobe predmeta, osredotoči se na barvo, obliko in kompozicijo. Njegov cilj je individualna in izvirna stvaritev, gre za avtonomno vsebino, ki izžareva ustvarjalčevo osebnost in čustveno razpoloženje. Lahko rečemo, da Matic med ustvarjanjem ne stoji pred sliko, temveč se nahaja v njej.
Serija “Abstrakcije” je gestualno še bolj pogojena s trenutnim razpoloženjem ustvarjalca in paleta barv je bogatejša ter izrazitejša. Tukaj prva gesta na platno predstavlja ogrodje za nadaljnje ustvarjanje, ki zahteva ohranjanje čvrste kompozicije in njenega odnosa do barve.
Za vse razstavljene slike pa velja – slika ne zahteva, da jo razvozlamo ali razložimo. Sama se odpira pogledu tako, da gledalec občuti proces, ki ga slika kaže z izžarevanjem svoje lepote.
Matic Brezovšek je soorganizator dogodka »Na nagi riti dan«, kjer gre za ustvarjalni dan študentov na področju likovne umetnosti.