Maribor, 10.08.2020. Bodi prvi informiran, pridruži se nam:

Zgodilo se je: 18.04.2012, Festival romske glasbe Romano Čhon

Recital romskih pesnikov iz Vranjske Banje ob kitarski spremljavi

 

Durmiš Jašarević je rojen v Vranju (Srbija). S pesniškim ustvarjanjem je pričel že v osnovni šoli. Najprej je pisal predvsem pesmi z ljubezensko motiviko, v gimnaziji pa se je navdušil nad realizmom. Njegove pesmi opisujejo predvsem življenje v romskih naseljih. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev lastne pesniške zbirke še ni izdal. Je aktivist romske kulture in reden gost literarnih večerov.

Zvezdan Ramić je rojen v Vranjski Banji. Leta 1984 je napisal prvo pesem o romskem življenju. Privlači ga tako misticizem romskega življenja, kakor tudi stalna težnja Romov po življenju, kakršnega so imeli njihovi predniki v Indiji. Njegove pesmi so polne čustev in nenehnega spraševanja o smislu bivanja na tem svetu. Pripravil je zbirko pesmi z naslovom Adari dur – Tamo daleko, vendar je še ni izdal.

Nebojša Selistarević je rojen v Vranjski Banji, kjer tudi živi. Svoje delo člana mestnega sveta za nacionalne manjšine, etnične skupnosti in nevladne organizacije opravlja v mestu Vranje. Z glasbo se ukvarja od svojega 10 leta, ko je začel obiskovati glasbeno šolo in igrati kitaro. Danes je član več glasbenih zasedb, deluje pa tudi kot samostojni ustvarjalec. Njegovo igranje je prepoznavno po spajanju različnih žanrov in vplivov glasbe balkanskih Romov z jazzom, flamenkom in bluesom.

 

organizator koncerta ZULK – Združenje ustvarjalnih ljudi na področju kulture, www.zulk.si in www.romanochon.org